dimarts, 5 d’abril del 2011

La Humanitat i els fets de 1934

A finals de 1933 guanyen les eleccions els partits de dretes. A Espanya la CEDA (Confederació Espanyola de Dretes Autònomes), es fa amb el govern i la Lliga a Catalunya. Aquesta victòria, juntament amb la posterior opressió de Catalunya amb la supressió de la Generalitat i de l'Estatut i amb la invalidació de la "Llei de Contractes de Conreu", va crispar molt el panorama polític, que esclataria el 6 d'octubre de 1934 quan el president Lluís Companys va proclamar l'Estat Català dins la República Federal Espanyola. El moviment va ser sufocat després d'una aferrissada lluita a Barcelona, que va acabar amb la detenció de tot el govern de la Generalitat. Això ens mostra la inestabilitat de la situació política espanyola en aquells anys. El diari d'ERC La Humanitat també va ser suspès.

Rovira i Virgili escriu un article denunciant aquesta situació el mateix dia que es va saber de la suspensió del diari. "S'alcen veus que ja demanen la supressió de l'Estatut de Catalunya. Aquestes veus d'odi no haurien de trobar cap raó en els que declaren que respectaran, per sobre de tot, la Constitució i l'Estatut. "Si, en nom de la legalitat vigent, avui poden ser aplicades penes a uns homes, la mateixa legalitat impedeix que les institucions autonòmiques sigui esborrades".

A partir del dia següent La Humanitat ja no va poder publicar-se. No obstant això, van publicar un altre diari que era exactament igual a La Humanitat excepte pel títol. Ara va passar a anomenar-La Ciutat, títol que es va recuperar d'un diari que es publicava el 1931, capçalera de Marià Rubió i Tudurí, que s'havia passat d'Acció Catalana a Esquerra. Aquest diari, que continua amb la mateixa línia ideològica que el seu predecessor, neix el 13 de novembre de 1934 i perviuria fins al 15 de gener de 1935, quan retorna la Humanitat.

A la seva tornada, La Humanitat publicava un article titulat "Necessitat de Construir", manifestant la seva tornada a la lluita, després de la seva substitució per La Ciutat, assegurant que seguiran amb la seva mateixa línia ideològica i amb la seva lluita diària pel poble i per la pàtria catalana.

"... Fins al punt que, a part de la capçalera, l'estructura ideològica i tipogràfica del diari no va patir variació. En aquesta hora La Humanitat saluda, amb especial fervor i amb adhesió fraternal, al seu fundador Companys, màxima figura de la democràcia republicana, que es troba avui pendent d'un procés que es convertirà en el procés polític d'una etapa històrica, a la presó Model de Madrid ".

Com difícilment es podia escriure en aquells moments res polític, van inventar la secció "El moment polític a través de la premsa", realitzada amb retalls del que deien diaris menys sospitosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada